Jelenlegi hely

A zajvédelmi hatásterület bemutatásának fontossága a tervezés során

Üzemi létesítmények zajvédelmi hatásterületére vonatkozó előírásokat a 284/2007. Korm. rendelet tartalmazza.
A határterületet kötelező meghatározni előzetes vizsgálati eljárásokban, környezeti hatásvizsgálatokban, egységes környezethasználati engedélyezési eljárásban és környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásban.

Működő üzemek esetében a hatásterületet méréssel a legcélszerűbb meghatározni.
Azonban olyan esetekben, amikor a zajforrásnak minősülő üzem még csak tervezési fázisban van, a várható hatásterületét nem lehet mérni. Ilyenkor csak a számítással történő meghatározás jöhet szóba.

A tervezett üzemek zajvédelmi hatásterületének tervezéskori meghatározására nincs kötelező érvényű előírás, csakhogy, az engedélyező hatóság kritikus esetekben ezt előírhatja.

Ennek egyszerű oka van.
A tervek alapján a hatóság elbírálja, hogy a környezetet milyen módon veszélyezteti a tervezett üzem. A hatóság munkáját jelentősen elősegíti, ha a tervezett üzem környezetét ábrázoló helyszínrajzon már a várható számított zajvédelmi hatásterületet is látja. Ez a körülmény a döntéshozatalt megkönnyíti, az ügyintézési időt jelentősen lerövidítheti, ami a beruházónak sokszor létkérdés.

Ugyan nem előírás, de a tervezett üzemek engedélyeztetési eljárásában az elbíráló hatóság szereti látni már előre a kialakuló hatásterületet.

Másik jelentős haszna a hatásterület felmérésének a tervezési fázisban az, hogy a számítások esetlegesen problémát is kimutathatnak, azaz, hogy a létesülő üzemi zajforrás bizonyos zajtól védett területet nemkívánatos mértékű zajjal fog terhelni. Ilyenkor, már ebben a fázisban meg lehet adni a szükséges zajcsillapítást biztosító intézkedéseket, amiket utólag, a beüzemelés után már csak jelentős többletköltséggel és általában kevésbé hatékony módon lehet csak megtenni.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!