Jelenlegi hely

Környezetvédelmi adatszolgáltatás elektronikus úton

2015. január 1-jétől a környezetvédelmi adatszolgáltatásokat elektronikus úton az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával kitöltött elektronikus űrlapokon küldhetőek be a hatósághoz.

Az adatok feltöltését csak ügyfélkapus regisztrációval és a KAR rendszerben feltöltött meghatalmazással rendelkező személyek végezhetik.

A KAR adatlapok benyújtása már 2014. december 15-től lehetséges, mely lehetővé teszi, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett szervezetek mielőbb regisztrálhassák az OKIR-ban azon természetes személyeket (pl. munkavállalóikat, vagy szerződéses partnerük munkavállalóit), akik nevükben a környezetvédelmi adatszolgáltatásokat elektronikusan benyújthatják.

Az elektronikus benyújtás technikai feltételei

Ügyfélkapu regisztráció

A nyomtatványok beküldéséhez ügyfélkapu regisztráció szükséges azon természetes személyek részére, akik adatszolgáltatóként vagy adatszolgáltató szervezet nevében az adatszolgáltatást benyújtják. Az ügyfélkapu regisztrációról további információt itt olvashat: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu

Nyomtatványkitöltő program

Az elektronikus űrlapok kitöltéséhez nyomtatványkitöltő program telepítése szükséges, melynek legfrissebb verziója letölthető az alábbi címről: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/adonyomtatvany.html

Internet kapcsolat

A kitöltött elektronikus űrlapok beküldéséhez használja a kitöltő programban a nyomtatvány közvetlen beküldése az ügyfélkapun keresztül menüpontot, melyhez internetkapcsolat szükséges.

A benyújtás adminisztratív előfeltételei

Egyedi környezetvédelmi azonosító igénylése

A környezeti alapnyilvántartásról szóló 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet alapján egyedi környezetvédelmi azonosító (KÜJ, KTJ) adat hiányában adatszolgáltatás nem teljesíthető. Azonosítók igényléséhez a KAR adatlap elektronikus úton történő benyújtása szükséges.

Beküldésre való jogosultság igazolása KAR MEGH adatlap beküldésével

Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett egy szervezet, úgy az elektronikus úton történő adatszolgáltatás előzetes feltétele, hogy a KAR adatlap csomag MEGH adatlapjának kitöltésével és beküldésével a benyújtó regisztrálja magát az OKIR-ban, mint a szervezet nevében környezetvédelmi adatszolgáltatást benyújtó természetes személy. Ezen személynek ügyfélkapu regisztrációval szükséges rendelkeznie.

Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett egy természetes személy és az adatszolgáltatást saját ügyfélkapus regisztrációjával kívánja benyújtani, úgy az ügyfélkapus adatainak (név, e-mail cím, anyja neve stb.) OKIR-ban való felvételéhez a KAR adatlap csomag benyújtása szükséges, legalább a KÜJ lap kitöltésével. Azonban MEGH adatlap beküldése szükséges, abban az esetben, amikor az adatszolgáltatásra kötelezett természetes személy más természetes személyt kíván megbízni adatszolgáltatásai benyújtásával.

Az OKIR-ban regisztrált személy bármely környezetvédelmi szakterülettel (hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, vízvédelem) kapcsolatosan benyújthat adatszolgáltatást az érintett hatóság(ok)hoz. A KAR adatlap csomag egyszeri beküldésével egy ügyfélhez (KÜJ) tartozóan több meghatalmatott személy is megjelölhető. Azonban minden egyes ügyfélhez (KÜJ) külön-külön KAR adatlap csomag kitöltése és benyújtása szükséges.

Elektronikus űrlapok

Az elektronikus űrlapok megtekintéséhez, kitöltéséhez és online benyújtásához a nyomtatványkitöltő program telepítése szükséges. melyet az OKIR weboldaláról is elérhetnek. http://okir.kvvm.hu/hu/urlapok

Hulladék bevalláshoz jogszabályok:

  • 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról
  • 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről
  • 72/2013. (VIII. 27.) VM rendelet a hulladékjegyzékről
  • 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről

Cégünk vállalja meglévő, vagy leendő ügyfeleinek környezetvédelmi adatszolgáltatási kötelezettségeinek teljesítését állandó megbízási szerződés, vagy eseti vállalkozási szerződés keretein belül.

Beszéljen egy szakértővel, keresse kollégánkat!: 

Rólunk mondták

Rugalmas, korrekt, segítőkész üzleti partner. Magas szakmai tudással rendelkező szakemberekből álló cég. Bátran ajánlom mindenkinek!

Sódar László
Precíz Kft.
Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!