Jelenlegi hely

Munkahelyi klímaállapot vizsgálat

Munkahelyi klíma

A dolgozókat munkavégzésük során hőterhelés/hideghatás érheti. Ez nem csak fizika munkavégzés esetén okozhat problémát, hanem irodákban, szellemi munkát végzők esetében is.

A munkavállaló közérzetét és munkavégző képességét (koncentrációját, teljesítményét) jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen a munkahelyi klíma (ezt most nem átvitt értelemben kell érteni). A kellemes klíma komforttényezői a munka nehézségi fokától függően különbözők lehetnek.
Ettől teljesen eltérő jellegű problémát jelent, ha a munkavállalót munkahelyén jelentős hőterhelés éri.

Mérendő klíma paraméterek
tsz [°C]száraz hőmérséklet, a levegő hősugárzás ellen árnyékolt, száraz érzékelőjű hőmérővel mért hőmérséklete.
tn [°C]nedves hőmérséklet, az az egyensúlyi hőmérséklet, amely nedvesített érzékelőjű hőmérőn mérhető a hő- és nedvességcsere egyensúlyának beállása után (aspirációs rendszerű műszerrel mérve).
tg [°C]glóbus hőmérséklet, Vernon-féle glóbusz hőmérővel vagy Vernon-féle műszerrel előzetesen kalibrált, a hősugárzást is érzékelő, más típusú glóbusz-hőmérővel mért hőmérséklet.
φ [%]relatív páratartalom, adott hőmérséklethez tartozó telített páratartalom százaléka.
v [m/s]a levegő áramlási sebessége zárt térben.
KEH [°C]korrigált effektív hőmérséklet, a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az 1.5. szakaszban leírtakon kívül a hősugárzást is figyelembe veszi (nomogramból határozható meg)
EH [°C]effektív hőmérséklet, a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma (klímaindexe), amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet veszi figyelembe

Komfort érzet

A komfort érzetet biztosító klíma paramétereket a többször módosított 3/2002 SzCsM-EüM rendelet melléklete tartalmazza.

Sugárzó hőhatás

Sugárzó hő akkor éri a dolgozót, ha a glóbusz hőmérséklet a száraz hőmérsékletet 5 °C-kal meghaladta. Nagyfokú a hősugárzás, ha az eltérés a 15 °C-t túllépi. Nagyfokú hősugárzás esetén a munkáltatónak műszaki intézkedéseket kell tenni a sugárzás csökkentésére.

Hőségriadó

Hőségriadó esetén, vagy helyszíni mérések adatai alapján, a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C EH/KEH értéket meghaladja. A pihenőidőt össze lehet kapcsolni egyéb munkaközi szünetekkel.

Rólunk mondták

Bátran ajánlom!

Baranyai Tamás
Coll Faipari Szövetkezet - Iván
Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!